Global Postural Re-education

Van morfologische vervorming tot gewrichtsletsel en weer terug, is maar een kleine stap.”Philippe Souchard

Global Postural Re-education (RPG) is een kinesitherapiemethode die in 1980 door de Franse kinesietherapeut Philippe Souchard is ontwikkeld.

 

Het is een manuele therapiemethode die een nieuwe visie op spier- en skeletaandoeningen en bijgevolg ook een nieuwe benadering voor de behandeling ervan biedt. De methode evolueert voortdurend en is gebaseerd op een diepgaande studie van de anatomie, biomechanica, spierfysiologie en neuromusculaire coördinatie. Ze onderscheidt zich van andere methodes door haar originele benadering van de statische functie.

 

Door letsels, langdurig aangehouden houdingen en bewegingen die in het dagdagelijkse leven of bij het uitoefenen van sport of van een beroep veelvuldig worden herhaald, kan spierweefsel minder rekbaar en korter worden. Spieren die zo samengetrokken of verkrampt zijn, remmen de bewegingen af, wijzigen de houding en veroorzaken instabiliteit in de gewrichten. Ze zijn een bron van pijn, ontstekingen, samendrukking van gewrichten en verlies van amplitude, artrose, peesontstekingen en spierscheuringen.

 

Met de RPG-behandeling kunnen de spiervezels worden verlengd. Ze kan een oplossing bieden voor morfologische vervormingen, beperktere gewrichtsamplitude en pijn aan de spieren, gewrichten, tussenwervels en gewrichtsbanden.

Zoek een therapeut

Zoek een kinesitherapeut met RPG-opleiding bij u in de buurt!

Nieuws

Het laatste RPG-nieuws.

Opleidingsagenda

Basisopleiding

Hogere opleidingen

Bijscholing

SGA

De passie van Philippe Souchard

Philippe Souchard is kinesitherapeut en heeft de Global Postural Re-education ontwikkeld. Hij laat ons hier delen in de passie die hij al ruim veertig jaar voor het menselijk lichaam voelt. Hij geeft ons ook een inkijk in de basis en behandelingsprincipes van de RPG.

 

“Ik ben ervan overtuigd dat we een buitengewoon, absoluut prachtig beroep hebben dat zijn grenzen nog lang niet heeft bereikt…

Wat betekent het om een tweevoeter te zijn? Met zo’n beperkt steunvlak? Dat is toch ongelofelijk! En het is zo ongelofelijk dat het ons eigenlijk niet mag verbazen dat we een prijs voor die complexiteit betalen! Die prijs, dat zijn dan helaas de pathologieën.

 En waarom? Welk doel heeft mijn rechtopstaande houding? Welk doel hebben mijn gebaren en bewegingen? … “

 

Die vragen houden hem voortdurend bezig, zodat hij de werking van het menselijk lichaam in zijn geheel steeds beter kan begrijpen.

Deze documentaire is een productie van de Spaanse RPG-vereniging.

Stretching Global Actif

 

Stretching Global Actif (SGA) is een doeltreffende en originele rekmethode die voortvloeit uit de grondbeginselen van RPG.

 

Meer weten >

Inschrijving op de nieuwsbrief